Bestuurskunde

Article

Wat kan een ‘maatschappelijke bestuurskunde’ betekenen: een korte reflectie

Trefwoorden Societal Public Administration, Connective Abilities, Governance networks, Network responsibilities, Dutch Association of Public Administration
Auteurs Wim van de Donk
DOI
Auteursinformatie

Wim van de Donk
Prof. dr. W. van de Donk is hoogleraar Maatschappelijke bestuurskunde aan Tilburg University, en rector magnificus, tevens voorzitter van het College van Bestuur van diezelfde universiteit. Eerder was hij onder meer voorzitter van de WRR en Commissaris der Koning in Noord-Brabant. Hij was een van de panelleden met wie tijdens het VB-jubileum op 8 maart 2023 in Den Haag gesproken werd over het jubileumboek Maatschappelijke bestuurskunde.
  • Samenvatting

      Governments face major societal challenges that cannot be tackled easily. In this article, Professor Van de Donk reflects on the proposition that dealing with issues requires connective public administration experts, and a societal public administration. For many years (two decades), Van de Donk has held a chair with the same title. He argues that although societal administrative sciences are desirable and can be helpful, the phenomenon is not limited to mere societal issues. Societal public administration can best be seen as a mixed field of public, private, hybrid and societal organizations, which includes several roles and responsibilities, with diverging worldviews and policy views. At the same time, that is where connective experts can be most meaningful; they can uncover, interpret and connect divergent images.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.