13890069_covr
Rss

Beleid en Maatschappij

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 2, 2007
Casus

De verzorgingsstaat herwogen

De verzorgingsstaat herwogen: naar een zachtmoedige meritocratie

Auteurs Marcel Hoogenboom
Auteursinformatie

Marcel Hoogenboom
De auteur is redacteur van Beleid en Maatschappij. Hij is als universitair docent Sociologie verbonden aan de Universiteit Twente. In 2004 verscheen zijn meest recente boek Standenstrijd en zekerheid. Een geschiedenis van oude orde en sociale zorg in Nederland (Amsterdam: Boom).
Casus

De verzorgingsstaat herwogen

Rechtvaardigheid en de verzorgingsstaat

Auteurs Ingrid Robeyns
Auteursinformatie

Ingrid Robeyns
De auteur is senior onderzoeker politieke theorie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij leidt een VIDI-project over hoe de verzorgingsstaat rechtvaardigheid kan bewerkstelligen tussen ouders en niet-ouders, mannen en vrouwen en voor zorgbehoevende ouderen en hun verzorgers.
Casus

De verzorgingsstaat herwogen

Het gelijk van de verzorgingsstaat

Auteurs Paul de Beer, Jelle van der Meer en Pieter Pekelharing
Auteursinformatie

Paul de Beer
Paul de Beer (1957) is Henri Polak-hoogleraar voor arbeidsverhoudingen aan de Universiteit van Amsterdam en verbonden aan het Amsterdams Instituut voor ArbeidsStudies (AIAS) en De Burcht (Centrum voor Arbeidsverhoudingen). Tezamen met Jelle van der Meer en Pieter Pekelharing stelde hij het boek Gelijk. Over de noodzakelijke terugkeer van een klassiek ideaal (De Balie/Van Gennep 2006) samen.

Jelle van der Meer
Jelle van der Meer is journalist en publicist; o.a. redacteur van Grenzeloze solidariteit; naar een migratiebestendige verzorgingsstaat (2004). Tezamen met Paul de Beer en Pieter Pekelharing stelde hij het boek Gelijk. Over de noodzakelijke terugkeer van een klassiek ideaal (De Balie/Van Gennep 2006) samen.

Pieter Pekelharing
Pieter Pekelharing is docent ethiek en sociale en politieke filosofie aan de universiteit van Amsterdam. Tezamen met Paul de Beer en Jelle van der Meer stelde hij het boek Gelijk. Over de noodzakelijke terugkeer van een klassiek ideaal (De Balie/Van Gennep 2006) samen.
Casus

De verzorgingsstaat herwogen

Verbinden als machtspolitieke opdracht

Auteurs Barbara Vis en Kees van Kersbergen
Auteursinformatie

Barbara Vis
Barbara Vis is als promovenda verbonden aan de afdeling Politicologie van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Kees van Kersbergen
Kees van Kersbergen is hoogleraar politicologie, werkzaam aan de afdeling politicologie van de Faculteit der sociale wetenschappen, Vrije Universiteit, Amsterdam.
Casus

De verzorgingsstaat herwogen

Mensen zonder verdienste verdienen een fatsoenlijk leven

Auteurs Geert de Vries
Auteursinformatie

Geert de Vries
Geert de Vries schreef onder meer Het pedagogisch regiem: groei en grenzen van de geschoolde samenleving (1993), Nederland verandert: Over maatschappelijke ontwikkelingen en sociale problemen in het begin van de eenentwintigste eeuw (2000) en samen met anderen: 'Economie en verzorgingsstaat', In: Sociaal en cultureel rapport 1998: 25 jaar sociale verandering (1998). Hij is verbonden aan de afdeling Sociologie van de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Johan Mackenbach
Johan Mackenbach (1953) is epidemioloog en sociaal-geneeskundige, en als hoogleraar Maatschappelijke Gezondheidszorg verbonden aan het Erasmus MC, Universitair Medisch Centrum Rotterdam. Veel van zijn onderzoek ligt op het terrein van de sociale epidemiologie. Hij publiceerde ongeveer 300 artikelen in internationale wetenschappelijke tijdschriften, alsmede een groot aantal artikelen in Nederlandstalige wetenschappelijke tijdschriften. Hij is redacteur van het leerboek Volksgezondheid en gezondheidszorg (derde druk, Elsevier 2004), en lid van verschillende adviesorganen, waaronder de Gezondheidsraad en de Raad voor Volksgezondheid en Zorg. Correspondentieadres: Prof. dr. J.P. Mackenbach Afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg, Erasmus MC Postbus 2040 3000 CA Rotterdam j.mackenbach@erasmusmc.nl
Discussie

Terreurbestrijding in de liberale democratie

Auteurs Herman van Gunsteren

Herman van Gunsteren
Boekbespreking

De maakbaarheid van sociaal vertrouwen

Auteurs Gerard Breeman
Auteursinformatie

Gerard Breeman
Gerard Breeman is universitair docent aan de Universiteit Wageningen, leerstoel bestuurskunde. Hij is in 2005 gepromoveerd op het proefschrift Cultivating Trust. How do Public Policies Becom Trusted?.

Peter Hupe
Dr. Peter L. Hupe is bestuurskundige en politicoloog. Hij is verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Katholieke Universiteit Leuven.