Bestuurs­wetenschappen

Article

De organisatie van de lokale partijen

Auteurs Marcel Boogers en Gerrit Voerman
DOI
Auteursinformatie

Marcel Boogers
Prof. dr. M.J.G.J.A. Boogers is hoogleraar Innovatie en Regionaal Bestuur aan de Universiteit Twente, onderzoeker bij Necker van Naem en hoofdredacteur van Bestuurswetenschappen.

Gerrit Voerman
Prof. dr. G. Voerman is directeur van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP) en hoogleraar Ontwikkeling en functioneren van het Nederlandse en Europese partijstelsel aan de Rijksuniversiteit Groningen.
  • Samenvatting

      Since 1989, the parties participating in the Dutch elections have been obliged to opt for the legal form of an association with full legal capacity, if they wish to be stated on the ballot under their own name. What this has meant in practice for the structure of local party organisations is, however, unknown. For this reason, this article focuses on the question of how local parties are organised. How have the parties arranged their internal functioning and what human and financial resources do they have at their disposal? A second reason to take a closer look at the organisation of local parties lies in their increased electoral significance. Since 2010, as a collective category, they have managed to attract the largest percentage of voters, with 29% of the total number of votes in the 2018 municipal elections. This justifies the question of whether the social significance of local parties is now just as strong. How do local parties organise their members, sympathisers and volunteers. On the basis of this exploratory study into the organisation of local parties, it can be concluded that both the internal and the external facets of the party organisation are relatively highly developed. Where, according to the literature, national political parties place less emphasis on the external mobilisation function, we see that local parties perform better than the branches of national parties in terms of both the internal organisational function and the external mobilisation function.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.