Bestuurs­wetenschappen

Article

Hoe werken lokale politieke partijen in inter­bestuurlijke netwerken?

Auteurs Marcel Boogers en Franziska Eckardt
DOI
Auteursinformatie

Marcel Boogers
Prof. dr. M.J.G.J.A. Boogers is hoogleraar Innovatie en Regionaal Bestuur aan de Universiteit Twente, onderzoeker bij Necker van Naem en hoofdredacteur van Bestuurswetenschappen.

Franziska Eckardt
Dr. F. Eckardt promoveerde op 3 september 2021 bij de vakgroep Bestuurskunde van de Universiteit Twente op een onderzoek naar drie G-1000-initiatieven. Momenteel werkt ze als onderzoeker in Utrecht bij Citisens voor verschillende overheden aan projecten op het snijvlak van democratie, participatie en innovatie.
  • Samenvatting

      Because local political parties are by definition only active in one municipality, the assumption is that they are less effective compared to national parties because they have no representation at other levels of government and in other municipalities. It is then expected that aldermen of local parties will have more difficulty advocating the interests of their municipality in the region or province, the national government or the European Union. Interviews with aldermen of local parties and a survey among aldermen show that this picture needs some nuance. Aldermen from local parties say they can compensate for the lack of party political contacts by investing in personal relationships. It is striking that the non-partisan role of these aldermen also benefits them: because they do not have to take party political interests into account, they can more forcefully propagate the interests of their municipality if they are at odds with provincial or national policy. Because of their party-politically neutral role, they also acquire key positions more quickly in the region. The only disadvantage that aldermen of local parties do experience is the lack of support in the form of professionalisation and of knowledge exchange. They see that aldermen of national parties, who usually receive support from their national party bureau, sometimes have an advantage in this regard. This sheds new, and relatively little mentioned, light on the importance of party-political contacts.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.