Bestuurs­wetenschappen

Article

Communicerende vaten? De ontwikkeling van lokale partijen ten opzichte van landelijke ­partijen (1917-2018)

Auteurs Ingrid van Biezen en Geerten Waling
DOI
Auteursinformatie

Ingrid van Biezen
Prof. dr. I. van Biezen is hoogleraar vergelijkende politicologie aan de Universiteit Leiden. Daarvoor was ze verbonden aan de University of Birmingham.

Geerten Waling
Dr. G.H. Waling is historicus en is als onderzoeker verbonden aan de Universiteit Leiden. Hij studeerde geschiedenis en wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam.
  • Samenvatting

      The history of local parties in the Netherlands is quite a mystery. Since their first appearance at the dawn of the twentieth century, local parties were founded sooner or later in all municipalities. They seemed to have served as an addition to local representatives of national parties. Despite the variety in their ideologies, shapes and modi operandi, they could be qualified and studied as ‘niche parties’, offering an alternative to the viewpoints and divisions of the traditional (national) party politics. With this article, the authors aim to contribute to a better understanding of Dutch local parties, whose origins and development have largely remained a black box due to the scarcity of sources and studies. They do so by adopting a partly quantitative, partly qualitative or narrative approach, while looking at the election results of local parties in the past century, including salient regional differences, and by comparing these to the success of national parties in local elections. Within the boundaries of their research, their hypothesis seems to hold true that the popularity of local parties, as ‘niche parties’, depended largely on the strategies of national parties, which justifies the assumption that these two types of parties have acted as communicating vessels.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.