Beleid en Maatschappij

Artikel

Collectieve uitgaven aan verpleging en verzorging in tijden van vergrijzing

Auteurs Evelien Eggink, Evert Pommer en Isolde Woittiez
Auteursinformatie

Evelien Eggink
Evelien Eggink is werkzaam als senior onderzoeker bij het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Correspondentiegegevens: Dr. E. Eggink Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) Onderzoeksgroep Quartaire Sector Postbus 16164 2500 BD Den Haag e.eggink@scp.nl

Evert Pommer
Evert Pommer is werkzaam als hoofd onderzoeksgroep bij het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

Isolde Woittiez
Isolde Woittiez is werkzaam als senior onderzoeker bij het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
  • Samenvatting

      Public expensens on elderly care are paid through the exceptional Medical Expenses Act (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten, AWBZ in Dutch) or the Social Support Act (Wet Maatschappelijke ondersteuning, WMO in Dutch). These expenses have risen 2.8% yearly in the past decennium. This is mainly due to rising cost prices. In the same period the growth in the volume of care was much lower. Especially the volume of home care increased, while the volume of nursing-home care decreased. This is caused by the improving health of the Dutch population. Moreover Dutch elderly can live independently longer, which means that the participation component in the volume nursing-home care decreases. This trend in decreasing participation will continue the coming years, but due to the fast ageing of the Dutch population the care volume will increase somewhat faster than in the past. According to our calculations this leads to an increase of expenses of 3.6% yearly. The population decline will put severe pressure on the number of employees. This will possibly induce a reduction in the available supply of care and an increase in wages in the care sector. As a result the consequences of the population shrinkage on public expenses are unknown.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.