Beleid en Maatschappij

Artikel

Krimpende arbeidsmarkt: nieuw perspectief, oude problemen

Auteurs Paul de Beer
Auteursinformatie

Paul de Beer
Paul de Beer is Henri Polak-hoogleraar voor arbeidsverhoudingen aan de Universiteit van Amsterdam. Tevens is hij verbonden aan De Burcht (Centrum voor Arbeidsverhoudingen) en het Amsterdams Instituut voor ArbeidsStudies (AIAS). Correspondentiegegevens: Prof. dr. P.T. de Beer Universiteit van Amsterdam Amsterdams Instituut voor ArbeidsStudies (AIAS) Plantage Muidergracht 12 1018 TV Amsterdam p.t.debeer@uva.nl
  • Samenvatting

      The contraction of the labour force evokes both promising and gloomy prospects. Promising, because unemployment is expected to be a thing of the past, gloomy, because a shortage of labour could endanger our future prosperity. This article shows that both prospects are wrongfully based on a static perspective of the labour market, which neglects the underlying dynamics. Since the demand and the supply of labour adjust to one another, the future labour market will not be completely different from the present one. Moreover, the ageing of the labour force has nearly reached its apogee and the age composition of the labour force will not change much in the next 25 years. Thus, the problems of a contracting labour market will be remarkably similar to the problems of the expanding labour market of the past decades.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.