Bestuurs­wetenschappen

Discussion

Geschiedenis van de (lokale) bestuurswetenschappen: stedenbouwkunde, geografie en planologie

Auteurs Rik Reussing
DOI
Auteursinformatie

Rik Reussing
Dr. G.H. Reussing is onderwijscoördinator van de joint degree Public Governance across Borders aan de Universiteit Twente en redactiesecretaris van Bestuurswetenschappen.
  • Samenvatting

      In the two previous essays in this series, the author discussed the importance of legal and economic approaches for the (local) administrative sciences. More specifically, he addressed the question of the relationship between Public Administration and legal science and between Public Administration and economic science in more than a hundred years of (local) administrative sciences. This essay answers the same question for urban development, planning and geography, which can be divided into economic geography, human geography and political geography. These disciplines have in common that they concentrate on the spatial (territorial) dimension of public administration. Urban developer, Dirk Hudig, is the first of the twelve spatial scientists on whom the twelve narratives of this essay are based. In this essay the author will again divide the twelve main characters into four generations. He will then discuss the importance of the two geographers who have been most concerned with administrative geography: Adriaan Bours worked as an administrative geographer at the University of Amsterdam in the Public Administration department, Gerard Hoekveld took the initiative at Utrecht University in the geography department to develop a curriculum for a major in administrative geography. Finally, the author will discuss the importance of the emergence and development of the new environmental policy for Public Administration.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.