Bestuurs­wetenschappen

Article

Effecten van de coronacrisis op de rol en positie van wethouders

Auteurs Marcel Boogers
Auteursinformatie

Marcel Boogers
Prof. dr. M.J.G.J.A. Boogers is hoogleraar Innovatie en Regionaal Bestuur aan de Universiteit Twente, onderzoeker bij Necker van Naem en hoofdredacteur van Bestuurswetenschappen.
  • Samenvatting

      The corona crisis has shaken up the tasks, roles and relationships in the Municipal Executive (B&W) in the Netherlands. The question is what this has meant for the role and for the position of aldermen: the relationship between aldermen themselves, their relationship with the mayor, the municipal council, the civil service and society. A digital survey was used to investigate whether and how the crisis measures have changed the role and the position of aldermen. In addition, questions were asked about policy changes as a result of the corona crisis. The survey was completed by 145 aldermen, bringing the response rate to 10%. The corona crisis had a major impact on the role and position of aldermen. Their contacts with civil servants have become more intensive across the board, their boards have become more collegial and their mayors have taken on a more guiding and coordinating role. Contacts with the municipal councils are less intensive as a result of the corona crisis, which does not apply to their own groups. Relations with companies and institutions have been strengthened; those with citizens have remained unchanged.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.