Bestuurs­wetenschappen

Practice

Het digitaal gebiedsverbod als gemeentelijk instrument tegen online aangejaagde ­ordeverstoringen

Auteurs Gert Vuik en Willem Bantema
DOI
Auteursinformatie

Gert Vuik
G. Vuik is sinds 1999 werkzaam binnen de operationele dienst van de politie. Hij nam deel aan de minor Cybersafety van NHL Stenden Hogeschool/Integrale veiligheid en verwacht dit jaar af te studeren als Politiekundige aan de Politieacademie te Apeldoorn.

Willem Bantema
Dr. W. Bantema is senior docent-onderzoeker bij het Lectoraat Cybersafety van de Thorbecke Academie van de NHL Stenden in Leeuwarden. Hij heeft expertise op het gebied van bestuurlijke handhaving en digitalisering.
  • Samenvatting

      In 2020 and 2021 there were many examples of manifestations and disturbances in the Netherlands in which social media played an important role. On a number of occasions, fights were fought in the physical world that originated in the online world, for example from the drill rap scene. The increase in victims of digital crime also became apparent. During this period, a number of Dutch mayors came to the media with a clear message that they wanted more options/powers to respond to this. Previous research has shown that mayors cannot use powers online, but they can maintain order in other ways. Students from NHL Stenden University of Applied Sciences (in Leeuwarden) therefore conducted an exploratory study in the autumn of 2020, in collaboration with the Cybersafety research group, into the practical possibilities and (political) views with regard to administrative law options: a digital restraining order. In this contribution, attention is paid to the question of whether a digital version of the physical restraining order as a formal authority of mayors can contribute to the prevention of disturbances of public order that have their source in the online world.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.