Bestuurs­wetenschappen

Article

Vlaamse en Nederlandse burgemeesters in volle corona(s)t(r)ijd

Auteurs Ellen Wayenberg, Marieke van Genugten, Joris Voets, Sandra Resodihardjo, Inke Torfs en Bram Van Haelter
DOI
Auteursinformatie

Ellen Wayenberg
Prof. dr. E. Wayenberg is hoofddocent aan de Vakgroep Bestuurskunde en Publiek Management van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit Gent. Zij is covoorzitter van de Permanent Study Group on Regional and Local Government in het kader van de European Group on Public Administration en redactielid van Beleidsonderzoek Online en het Vlaamse Tijdschrift voor Overheids­management.

Marieke van Genugten
Dr. M.L. van Genugten is universitair hoofddocent bestuurskunde in de sectie Bestuurskunde van de Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij is redactielid van het tijdschrift Bestuurskunde.

Joris Voets
Prof. dr. J. Voets is hoofddocent bestuurskunde aan de Vakgroep Bestuurskunde en Publiek Management van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit Gent. Hij is bestuurslid van de Vlaamse Vereniging voor Bestuur en Beleid en de International Research Society for Public Management en hoofdredacteur van het Vlaamse Tijdschrift voor Overheidsmanagement.

Sandra Resodihardjo
Dr. S.L. Resodihardjo is universitair docent bestuurskunde in de sectie Bestuurskunde van de Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit in Nijmegen. Zij is redactielid van Risk, Hazards, & Crisis in Public Policy.

Inke Torfs
I. Torfs MSc is doctoraal onderzoeker aan de Vakgroep Bestuurskunde en Publiek Management van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit Gent.

Bram Van Haelter
B. Van Haelter MSc is doctoraal onderzoeker aan de Vakgroep Bestuurskunde en Publiek Management van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit Gent.
  • Samenvatting

      How did Flemish and Dutch mayors experience the first months of the corona crisis? To find out, the Flemish and Dutch authors of this article first zoom in on the local government system of Flanders (Belgium) and the Netherlands in which these mayors operate. That system differs between the Low Countries from a functional, territorial and political perspective. However, a thorough document analysis and a series of interviews teach us that the position and leeway of mayors is quite similar in full corona time and during the corona struggle. Crisis decision-making is centralised in both Flanders and the Netherlands. Mayors therefore quickly made a significant shift in terms of (1) power and authority (respectively to the provincial governor and the federal level and to the regional mayor and the national level); (2) tasks (prioritising crisis management over other tasks); and (3) roles (increased importance for the executive role with impact on the ‘mayor father’ or ‘mayor mother’ role). And, with that, this contribution shows that Flemish and Dutch mayors, and if they are extended, local authorities, are indispensable for these days tackling a crisis, even if it extends far beyond their own borders.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.