Bestuurs­wetenschappen

Artikel

Herwaardering van herindeling: een evaluatie van 10 jaar gemeentelijke herindelingen in Gelderland, Limburg en Overijssel

Auteurs Jony Ferket, Martin Schulz, Mark van Twist en Martijn van der Steen
DOI
Auteursinformatie

Jony Ferket
Mevr. J. Ferket MA was tot november 2013 leermanager en medewerker onderzoek bij de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) te Den Haag. Nu is zij projectmedewerker bij Schoolinfo, een initiatief van de PO-raad en de VO-raad.

Martin Schulz
Dr. J.M. Schulz is senioronderzoeker bij de NSOB en de Tilburgse School voor Politiek en Bestuur van de Universiteit van Tilburg.

Mark van Twist
Prof. dr. M.J.W. van Twist is decaan en bestuurder van de NSOB en hoogleraar Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR).

Martijn van der Steen
Dr. M.A. van der Steen is co-decaan van de (NSOB).
  • Samenvatting

      This article presents the effects of an evaluation study of different municipal amalgamations in the past ten years in the Dutch provinces Gelderland, Limburg and Overijssel. It is an evaluation that passes through two tracks; we investigate by written sources and evaluation studies of specific amalgamations its gains, but we also by the method of a survey-feedback have asked the opinions on the amalgamation of a considerable group of people involved in the amalgamation. Would they do it again this way years after the amalgamation and they do have a positive or negative assessment of the amalgamation as a whole afterwards? The answer to this question is surprising: a lot of people involved are quite positive on a municipal amalgamation and would choose for it again in the same circumstances. They also think it is an alternative to be preferred over piling up arrangements of municipal cooperation. There is also a remarkable small difference between the assessment afterwards of a voluntary or a ‘forced’ amalgamation. That difference of assessment can be felt intensively in the process before and during the amalgamation, but afterwards the respondents are also positive about amalgamations that have been imposed ‘top-down’. This result suggests that the proverb of a ‘bottom-up amalgamation’ needs relativisation and the provinces and the central government can play a more active part in the process of amalgamation.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.