Bestuurskunde

Article

De governance van inkoop in crisistijd

Balanceren tussen sturingsstrategieën: contract, relatie of laissez-faire?

Trefwoorden Procurement, Governance, Crisis, relational governance, laissez-faire governance
Auteurs Jolien Grandia en Rianne Warsen
DOI
Auteursinformatie

Jolien Grandia
Dr. J. Grandia is universitair hoofddocent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, Department of Public Administration & Sociology. Hier doet zij onderzoek naar publieke inkoop en in het bijzonder veranderingen en transformaties in publieke inkoop. Daarnaast is zij directeur van de bachelor Bestuurskunde en geeft zij onderwijs in de bachelor en master.

Rianne Warsen
Dr. R. Warsen is universitair docent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, Department of Public Administration & Sociology. Hier doet zij onderzoek naar samenwerking en contractering in de publieke sector, in het bijzonder naar publiek-private samenwerking, regionale samenwerking, en relationeel contracteren. Daarbij richt ze zich onder meer op sturingsvraagstukken bij deze samenwerkingen. Daarnaast is zij coördinator van de master Publiek Management en geeft zij onderwijs in diverse masterprogramma’s.
  • Samenvatting

      In this article, we demonstrate how the governance of procurement processes unfolded during the acquisition of face masks and other personal protective equipment amid the COVID-19 crisis. An extensive document analysis was conducted, spanning January 2020 to December 2021, and encompassing over 522 documents, including news articles, parliamentary records, and internal communications. Our research reveals that, under the pressure of a crisis, the mode of control changes, and there are instances where a conscious decision is made not to actively manage the process. We refer to this as ‘laissez-faire governance.’ However, this approach can lead to challenges later in the procurement process and limited possibilities for control at a later stage, thereby posing accountability challenges, particularly in the public domain. Based on our study, we conclude that there does not necessarily need to be more or better control during crises, but rather a focus on prioritisation: when and for what aspects is control essential? And when can a more hands-off approach be adopted?

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.