Bestuurskunde

Article

Ambtelijk vakmanschap: doe wat werkt

Een pleidooi voor evenwicht en kwaliteit in de overheidspraktijk

Trefwoorden responsivisme, rechtsstaat, maatwerk, bestuursrecht, vakmanschap
Auteurs Caroline Raat
DOI
Auteursinformatie

Caroline Raat
Mr. dr. C. Raat studeerde staats- en bestuursrecht en bestuurswetenschappen aan de Universiteit Leiden, met een getuigschrift in psychologie. Zij promoveerde op een rechtssociologisch en -filosofisch proefschrift met als onderwerp rechtsstaat en macht in en van organisaties. Onder meer schreef zij boeken over open overheid en ethiek en integriteitszorg. Zij werkte lange tijd als onderzoeker voor Open Government Partnership, is trekker van ‘oplossing ambtseed’ voor de Maatschappelijke Coalitie Over Informatie Gesproken en bestuurder van de beroepsvereniging onafhankelijke onderzoekers.
  • Samenvatting

      In this article, Caroline Raat introduces the concept of responsivism: a scientific and practical approach in which responsiveness becomes a goal in itself for civil servants. Based on administrative science and sociological literature, she argues that this carries great constitutional risks for citizens. The chances of exclusion and favouritism lurk, especially in a toxic or ‘warm’ organisation. Therefore, she suggests doing what works: better recruitment and selection based on values, and proper training for civil service professionals. A legal basis for this to separate the wheat from the chaff in the ‘training industry’ is necessary.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.