Bestuurskunde

Article

Ontwikkelingssamenwerking 2.0

Vooruitzien door terug te kijken

Trefwoorden development cooperation, Netherlands, Africa, political interests, economic interests
Auteurs Peter Malcontent
DOI
Auteursinformatie

Peter Malcontent
Dr. P.A.M. Malcontent is als universitair docent werkzaam bij de afdeling Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen (GIB) van het departement Geschiedenis en Kunstgeschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Zijn onderzoek richt zich op de rol van internationale normen en waarden binnen de internationale betrekkingen en het Nederlandse buitenlands beleid.
  • Samenvatting

      Does it make sense to maintain development cooperation as a recognizable policy area when public support, like the aid budget have declined and the most recent policy memorandum ‘Doing what the Netherlands is good at’ more openly than ever promotes the now equally dwindling aid budget as an instrument to promote well-understood self-interest? Yes, it does. But that does not imply that this article advocates a return to a bygone era when development experts professed the gospel of poverty alleviation by trying to keep the merchant and the diplomat out of the door. On the contrary, this article wishes to emphasize that isolating development cooperation from political and economic interests does not make sense because is not possible and therefore has never been successful. Anyone who dares to face this, will also more easily come to the conclusion that, under certain conditions, the fight against poverty can indeed go hand in hand with the promotion of other goals and interests.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.