Bestuurskunde

Artikel

Horizontalisering als complement op een Andere Overheid

Auteurs Rien Rouw en Thomas Schillemans
Auteursinformatie

Rien Rouw
Beide auteurs zijn adviseur bij de RMO. Thomas Schillemans werkt aan een proefschrift over horizontale verantwoording aan de Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap.

Thomas Schillemans
Beide auteurs zijn adviseur bij de RMO. Thomas Schillemans werkt aan een proefschrift over horizontale verantwoording aan de Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap.
  • Samenvatting

      Met het omvattende Programma Andere Overheid (PAO) wil de rijksoverheid zich vernieuwen, vooral omdat er volgens het kabinet veel misgaat in de relatie tussen de overheid en burgers. Maar juist over die relatie biedt het programma weinig concrete plannen. In dit artikel betogen we dat een strategie van horizontalisering voorziet in die leemte. We presenteren vier vormen van horizontalisering: prestatievergelijking, openbaarheid, horizontale verantwoordingsrelaties en stakeholderdialoog. Die vormen komen pas tot wasdom als de overheid haar reguleringsstijl aanpast, als er op departementen een ‘spirit of experimentalism’ ontstaat. Al blijven er dan nog genoeg serieuze belemmeringen voor horizontalisering over, zoals het streven naar gelijkheid en een cultuur van wantrouwen.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.