Beleid en Maatschappij

Article

Sturing van zelfsturing

Het belang van verticaliteit in een horizontale samenleving

Trefwoorden Wicked problems, Societal resilience, Verticality, Power, Metagovernance
Auteurs Jan Willem Duker
DOI
Auteursinformatie

Jan Willem Duker
Jan Willem Duker, MSc is buitenpromovendus aan de afdeling Bestuurswetenschap en Politicologie van de faculteit Sociale Wetenschappen van de Vrije Universiteit en strategisch adviseur maatschappelijke ondersteuning bij de gemeente Haarlem.
  • Samenvatting

      In the last decades, society has developed towards fragmentation and pluralism, while government has experienced a process of ‘hollowing out the state’. In response a new form of governance has emerged in recent years: societal resilience. In this form of governance, crafting communities of active citizens take the lead in creating public value. Government is at best one of the actors that contribute; at worst it is a hindrance for solutions in the lifeworld of citizens.
      In this article a horizontal, self-guiding society is criticized, as well as other late- or postmodern approaches to governance. Based on literature review, the author argues that different meanings of verticality are still important in governing society: devotion, hierarchy, authority and power. These meanings are applied to reducing conflict, complexity and uncertainty, and building institutions that fit our late- or postmodern society.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.