Beleid en Maatschappij

Article

Uitdagingen bij het evalueren van de kosten­effectiviteit en meerwaarde van PPS bij publieke infrastructuurprojecten

Trefwoorden public-private partnerships, policy evaluation, project evaluation, design-build-finance-maintain, the Netherlands
Auteurs Stefan Verweij, Joop Koppenjan en Leon Hombergen
DOI
Auteursinformatie

Stefan Verweij
Dr. Stefan Verweij is universitair docent Infrastructuurplanning, Governance en Methodologie, Rijksuniversiteit Groningen, faculteit Ruimtelijke Wetenschappen, afdeling Planologie.

Joop Koppenjan
Prof. dr. Joop F.M. Koppenjan is emeritus-hoogleraar Bestuurskunde, Erasmus Universiteit Rotterdam, Erasmus School of Social and Behavioral Sciences, afdeling Bestuurskunde en Sociologie.

Leon Hombergen
Ir. Leon P.I.M. Hombergen is universitair docent Innovatieve Aanbesteding en Contractering, Technische Universiteit Delft, faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen, afdeling Materials, Mechanics, Management & Design.
  • Samenvatting

      The core argument to develop public projects and deliver public services through PPPs is that PPPs are cost-effective and would deliver added value over traditional public procurement. Little is known, however, about the extent to which PPPs are indeed cost-effective and deliver added value. This article uses empirical examples to demonstrate and discuss three evaluation strategies to assess the performance of PPPs. The first strategy involves the ex-ante comparison of PPP performance with benchmark data – based on business cases, the public sector comparator, and the public-private comparator – for traditionally public procured projects. The second strategy involves the ex-post comparison of PPP projects with very similar projects that have traditional contracts not including private financing. The third strategy involves the ex-durante comparative evaluation of projects’ operational costs taking a one-year cutout of those operational costs. The three strategies focus, respectively, on the planning and procurement phases, the implementation phase, and the operational phase. Advantages and disadvantages of the strategies are discussed and proposals are offered for combining the strategies and how such combined evaluation strategies can improve decision-making on the use of contract types for the delivery of public projects and services.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.