Beleid en Maatschappij

Article

Samenzicht kweken in beleidsteams via visualiserend vergaderen

Trefwoorden policy teams, Visualizing, Meetings, Consensus, Governance
Auteurs Edward van Aarle, Hubert Korzilius, Lyan Kroondijk, Quirine Munnich en Hubertien Stultiens
Auteursinformatie

Edward van Aarle
Dr. Edward van Aarle was senior docent (Uitgebreide Kwalificatie Onderwijs) methodologie van de hulpverlening, mastertheses en ondernemingsraadlid aan het Onderwijsinstituut Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde van de Radboud Universiteit, Nijmegen. Hij werkt nu landelijk als onderzoeks- en beleidsadviseur jeugdzorg-onderwijs.

Hubert Korzilius
Dr. Hubert Korzilius is universitair hoofddocent onderzoeksmethodologie aan het Institute for Management Research van de Radboud Universiteit, Nijmegen.

Lyan Kroondijk
Lyan Kroondijk, MSc was masterstudent thesisprojecten SKOOP aan het Onderwijsinstituut Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde van de Radboud Universiteit, Nijmegen. Ze werkt nu in dienst van BMC voor de gemeente Gennep als consulent sociaal domein.

Quirine Munnich
Quirine Munnich, MSc was masterstudent thesisprojecten SKOOP aan het Onderwijsinstituut Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde van de Radboud Universiteit, Nijmegen. Ze is nu in Almelo werkzaam als gemeenteraadslid en als adviseur bij Vindsubsidies.

Hubertien Stultiens
Hubertien Stultiens, MSc was junior docent (Basiskwalificatie Onderwijs) methodologie van de hulpverlening en mastertheses aan het Onderwijsinstituut Pedagogische Wetenschappen en Onderwijskunde van de Radboud Universiteit, Nijmegen. Ze is nu lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Tiel en werkt als gedragswetenschapper bij Pluryn, Nijmegen.
  • Samenvatting

      During meetings, policy teams run the risk of producing false consensus and personal conflicts. Asserting one’s own viewpoint often reduces hearing those of others. Changing this requires developing recognition of the perspective of other team members, without depreciating one’s own. We aimed to study the effect of visualizing team members’ views of a problematic situation and their proposed policy approaches. We explored the feasibility of a network diagram visualization method, by assessing team members attitude towards it, expectations about the policy progress and its influence on their mental representation of the policy problem at hand. A field trial was conducted in two policy teams in two non-profit organizations: one healthcare and one financial. In both cases, we compared the newly developed visualization method with meeting as usual. Open and semi-structured interviews were used to collect team members’ views. The qualitative and quantitative analyses showed enhanced mental representations by means of visualization and positive ratings of both the method and its expected effect on consequent policy quality. In conclusion, the results warrant substantive investment into further large-scale research as to sample size, time window, and into its generalizability towards collaborative governance.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.