Beleid en Maatschappij

Artikel

Stedelijke context en onveiligheid: gelegenheid en criminaliteit

Auteurs Sako Musterd, Wim Ostendorf en Rinus Deurloo
Auteursinformatie

Sako Musterd
Sako Musterd (1953) is hoogleraar Stadsgeografie aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn onderzoek, dat hoofdzakelijk internationaal vergelijkend is, richt zich op ruimtelijke segregatie en sociale uitsluiting in grote steden in Europa en op actuele stedelijke dynamiek en herstructurering in regionale setting. Recente studies betreffen de evaluatie van theorieën over buurteffecten aan de hand van grootschalig longitudinaal onderzoek in Zweden en Nederland en onderzoek naar de voorwaarden voor de ontwikkeling van op kennis gerichte steden. Musterd is onder andere lid van de redactie van het International Journal of Urban and Regional Research; van Housing Studies; en van Population, Space and Place.

Wim Ostendorf
Wim Ostendorf (1948) is universitair hoofddocent Stadsgeografie aan de afdeling Geografie en Planologie en aan het AME (Amsterdam study centre for the Metropolitan Environment) van de Universiteit van Amsterdam. Hij doceert Stadsgeografie en Methoden en Technieken en begeleidt promotiestudenten. In zijn onderzoek is hij gericht op urbanisatieprocessen en op problemen van grote metropolitane gebieden wat betreft bevolking, segregatie en huisvesting. In zijn recente onderzoek heeft hij zich onder meer bezig gehouden met segregatie en sociale uitsluiting in grote Europese steden (in Europese onderzoeksprojecten als URBEX, Neighbourhood trajectories en RESTATE), met kansarmen en met de betekenis van de sociale samenstelling van de woonbuurt voor het voortduren of versterken van kansarmoede.

Rinus Deurloo
Rinus Deurloo (1942) is universitair hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam, afdeling Geografie en Planologie en coördinator van het GIS-Centrum van de faculteit Maatschappij- en Gedragswetenschappen. Hij verricht methodisch-technisch onderzoek op het gebied van verhuis- en woningkeuzegedrag en op het terrein van stadsgeografische toepassingen van Geografische Informatie Systemen (gis). Tevens ontwikkelt hij de Stadsmonitor Amsterdam.
  • Samenvatting

      It is generally assumed that unsafety is typically urban, as the urban environment offers opportunities for criminality and contains in addition a lot of illegality and marginality. However, empirically grounded understanding of the relation between criminality and the social and physical characteristics of the urban environment is limited. Therefore this contribution explores the (spatial) connection between the social and physical environment and different forms of criminality. In this respect some common assumptions exist, such as the idea that the residential composition of neighbourhoods is strongly related to criminality; especially when residents are poor or immigrants. In addition, anonymous and massive urban environments would ask for criminality due to a lack of social control. Far less often does one point to the relation between criminality and the presence of a visiting population, as in city centres. Our analysis supports this relation: criminality in cities is connected with the opportunities offered in city centres. This insight is important for the organisation of police work.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggen



Heeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.