DOI: 10.5553/RP/048647002015057002001

Res PublicaAccess_open

Article

Hervormen en herverdelen

Is de links-rechtslijn de enige conflictlijn op het sociaaleconomisch terrein?

Trefwoorden policy positions, economic issues, left-right politics, political space, the Netherlands, scaling
Auteurs
DOI
Toon PDF
Samenvatting Auteursinformatie Statistiek Citeerwijze
Dit artikel is keer geraadpleegd.
Dit artikel is 0 keer gedownload.
Aanbevolen citeerwijze bij dit artikel
Simon Otjes, "Hervormen en herverdelen", Res Publica, 2, (2015):133-157

    This article shows that the economic left/right dimension does not always suffice to understand the social-economic policy positions of political parties. It focuses on social-economic decision-making in the Netherlands in 2012. The increase of the government pension age, which was championed by parties of the left and the right and opposed by parties of the left and the right, is taken as a prime example of an issue where decision-making did not follow the left-right line of conflict. The article continues to show that party policy positions on a number of more important welfare state reforms do not follow the left/right line of conflict, but rather a reform line of conflict that divides parties from the left and the right into pro-European reformers and Eurosceptic defenders of the existing welfare state.

Dit artikel wordt geciteerd in


Print dit artikel