Res Publica

Article

Because it is Normative, Stupid!

Over de rol van politieke theorie binnen de politicologie

Trefwoorden normative political theory, political science, methodology, Rawls
Auteurs Roland Pierik
Auteursinformatie

Roland Pierik
Roland Pierik (1966) is universitair hoofddocent rechtstheorie en politieke theorie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij publiceert vooral over hedendaagse analytische politieke filosofie en rechtstheorie. In zijn onderzoek gebruikt hij de hedendaagse normatieve politieke theorie en rechtstheorie om concrete maatschappelijke problemen te analyseren, met name problemen van de multiculturele samenleving en van globale rechtvaardigheid.
  • Samenvatting

      This article presents a state-of-the-art description of political theory and analyses the role of political theory within the discipline of political science. It starts by describing two dominant approaches within the sub-discipline: conceptual political theory and normative political theory. Secondly, it situates political theory as separated from political science in general and from actual political debates. Thirdly, it analyses the role of methodology in normative political theory.
      I argue that the most important contribution of political theory to political science in general is its emphasis on the fact that politics is first and foremost a normative endeavor and that any political-scientific analysis should always be aware of this normative character.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.