Bestuurs­wetenschappen

Discussion

Verbonden partijen: Nederland in internationaal perspectief en zorgen over sturing

Auteurs Bart Voorn, Johan de Kruijf en Marieke van Genugten
DOI
Auteursinformatie

Bart Voorn
Dr. B. Voorn is universitair docent bestuurskunde in de sectie Bestuurskunde van de Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit in Nijmegen en redactielid van Bestuurswetenschappen.

Johan de Kruijf
Dr. J.A.M. de Kruijf is universitair docent bestuurskunde in de sectie Bestuurskunde van de Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit in Nijmegen en daarnaast eigenaar van het onderzoeks- en adviesbureau Voor Raad & Bestuur.

Marieke van Genugten
Dr. M.L. van Genugten is universitair hoofddocent bestuurskunde in de sectie Bestuurskunde van de Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit in Nijmegen en redactielid van Bestuurskunde.
  • Samenvatting

      Arm’s length bodies are often used by Dutch municipalities for the implementation of local tasks. An arm’s length body is ‘a private-law or public-law organization in which the Dutch province or municipality has an administrative and a financial interest’. The use of arm’s length bodies is an international trend, but foreign knowledge is little used in the Dutch debate about arm’s length bodies. This essay provides an overview of what is known about these bodies from international public administration and places the Dutch situation in an international context. The authors then discuss some concerns about steering (control) that exist internationally and in the Netherlands about arm’s length bodies. They describe three concerns: concerns about information deficiencies, democratic deficiencies, and governance deficiencies.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.