Bestuurs­wetenschappen

Article

Lokale politieke participatie: wie doet wat en wie wil wat?

Auteurs Prof. dr. Paul Dekker en Dr. Josje den Ridder
DOI
Auteursinformatie

Prof. dr. Paul Dekker
Prof. dr. P. Dekker is hoofd van de onderzoekssector Participatie, Cultuur en Leefomgeving van het Sociaal en Cultureel Planbureau en hoogleraar Civil Society aan de Universiteit van Tilburg.

Dr. Josje den Ridder
Dr. J.M. den Ridder is wetenschappelijk medewerker bij het Sociaal en Cultureel Planbureau.
  • Samenvatting

      This article investigates the state of affairs of local participation and participation wishes, and its backgrounds. The central question is if those who participate a lot are also those who wish to have more participation or not. It is not possible to simply summarize the developments in time in terms of ‘less and less’ participation and ‘more and more’ wishes. Since the seventies the turnout in municipal elections has fallen (against fluctuations without trend at the national elections) and collective actions for local goals have remained at the same level (against a fall in collective actions for supralocal goals). In 2016 also less people have appeared to participate non-electorally (19% local activists) than electorally (54% turnout in 2014). In addition the support for new opportunities for participation is larger than the actual use of existing opportunities. Political participants are almost as often as non-participants in favour of new opportunities for participation. In line with previous research the authors find several social and political attitudes in support of promoting more opportunities for participation. For participants as well as non-participants it applies that support for more opportunities is promoted by ‘positive’ characteristics (like interest in local politics, worries about the environment) as well as ‘negative’ ones (dissatisfaction with local democracy, disbelief in the responsiveness of councillors).

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.