Bestuurskunde

Article

Evaluatie van ‘Beleidskeuzes Uitgelegd’

De lange adem van doelmatigheid en politiek

Trefwoorden cost-effectiveness, outcome efficiency, policy evaluation, public budgeting, social values
Auteurs Peter van der Knaap
DOI
Auteursinformatie

Peter van der Knaap
Dr. P. van der Knaap is directeur van IOB-evaluatie, de inhoudelijk onafhankelijke evaluatiedirectie van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij was voorzitter van de begeleidingscommissie van de door L.A. Triesscheijn en F.W. de Jager van het ministerie van Financiën en onderzoeksbureau KWINK uitgevoerde evaluatie van ‘Beleidskeuzes Uitgelegd CW3.1’. In de begeleidingscommissie zaten ook M.A. van der Steen, C. van der Burg en P. Wortelboer. Hij bedankt al deze mensen en twee redactieleden van dit tijdschrift voor hun goede suggesties op een eerdere versie van dit artikel.
  • Samenvatting

      Since the beginning of the 21st century, initiatives have been taken to improve the information that the Dutch House of Representatives is given about the efficiency and cost-effectiveness of government policy. This information is important for the parliamentary budget law, especially in a period of budgetary tightness: good efficiency and cost-effectiveness information can help politicians to make responsible decisions about policy measures and expenditure. In practice, however, ‘the supply of’, ‘the demand for’ and ‘use of’ this information are disappointing.
      This article discusses the results of the latest initiative to improve this: ‘Beleidskeuzes Uitgelegd’ (‘Policy Decisions Explained’). At the request of the House of Representatives, this initiative explains how policy proposals costing more than 20 million euros must include an explanation of the policy objectives, instruments and effectiveness, and the planned monitoring and evaluation. The Ministry of Finance has evaluated the compliance and use of the required information. It appears that both compliance by the ministries and the use of the efficiency information by parliament still leave room for improvement. Yet both ‘Policy Choices Explained’ and other initiatives – such as the recently launched ‘Policy Compass’, the ‘Evaluation Toolbox’ and the wider contextual interest in ‘broad prosperity’ – offer new perspectives.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.