Bestuurskunde

Article

Over instrumenteel bestuur en publieke waarden

Wat kunnen we leren van het publieke-waardenperspectief?

Trefwoorden Public values, Instrumental governance, New Public Management, Policy failures and affaires, Coping strategies
Auteurs Joop Koppenjan
DOI
Auteursinformatie

Joop Koppenjan
Prof. dr. J.F.M. Koppenjan is emeritus hoogleraar Bestuurskunde. Hij promoveerde in 1993 aan de Erasmus Universiteit Rotterdam op een proefschrift over de totstandkoming van beleid. Van 1996 tot 2010 was hij verbonden aan de faculteit Techniek, Bestuur en Management van de Technische Universiteit Delft. In 2010 keerde hij terug naar de Erasmus Universiteit Rotterdam, waar hij tot 2022 hoogleraar Bestuurskunde was. Zijn onderzoek en onderwijsactiviteiten richten zich op beleids- en sturingsvraagstukken in netwerksituaties met meerdere partijen en het management van publieke dienstverlening en publiek-private samenwerking.
  • Samenvatting

      Recently the Dutch government is confronted with various affaires and cases of policy failure that seriously impaired citizens. Evaluations blame the dominant instrumental thinking within public organisations, as a result of New Public Management. The focus on effectiveness and efficiency drives out other public values and makes it difficult for agencies to address the specific needs of clients and citizens. In this contribution the question is addressed to what extent the literature on public values provides suggestions to correct the instrumental orientation of administrators, public managers and public service providers. Three approaches to public values are discussed: public value as policy outcome, public values as competitive values, and public values as internalized values that shape the behaviour of administrators, public managers and providers. The exploration of this literature identifies various suggestions on how the various public values that are at stake in the development and realization of policies and public services can be weighed in a more balanced way. However, the literature also shows that empirical research that validates these suggestions is much needed.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 19,75 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 19,75 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.