Bestuurskunde

Article

Juridische status van een ethische code: waar plaats je zo’n code in de hiërarchie van de continentale normen?

Trefwoorden Civil servants, Codes of conduct civil servants, Code of conduct civil servants UK, Code of conduct civil servants Belgium, Codes of conduct civil servants France
Auteurs Prof. dr. mr. Alexander de Becker
DOI
Auteursinformatie

Prof. dr. mr. Alexander de Becker
Prof. dr. mr. A.H.L. de Becker, universitair hoofddocent UHasselt en bijzonder hoogleraar Ien Dales Leerstoel ‘De overheid als arbeidsorganisatie’ (CAOP en Universiteit van Amsterdam).
  • Samenvatting

      The article aims to compare the current legal status of codes of conduct (if any) in five different EU-countries. Its starting point is the recent legal initiative in the Netherlands to abolish the existing status for officials and to replace it with contracts of employment. The parliamentary initiators indicate ethical elements as crucial for the employment relation in the public sector. Does this imply that a code of conduct has to be established?
      The article first focuses on the historical evolution of codes of conduct in different EU-Member States. Within the UK, integrity has always been considered a key stone of the civil service. However, it took until the nineties until a code of conduct was set out. The spread out of the importance of integrity for civil servants has spread out later in continental Europe. The impact of the theory of New Public Management, through the OECD, was therefore crucial. Consequently, Belgium and Germany developed codes of conduct while France and the Netherlands paid more attention to weight of ethical behavior in the public sector.
      Currently, it stays beyond any doubt that the codes of conduct in the UK have got a binding legal value. This value has not yet been achieved by the Belgian and the German codes. The article defends the point of view that a binding code in the Netherlands can be a useful tool.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.