Bestuurskunde

Artikel

Tussen tegenwerping en tegenwerking

Wanneer gaat ambtelijke loyaliteit ten koste van de kwaliteit van beleidsadvies?

Auteurs R. van Wageningen
Auteursinformatie

R. van Wageningen
Drs. R. van Wageningen is als beleidsadviseur werkzaam bij de Bestuursdienst van de gemeente Rotterdam.
  • Samenvatting

      Met enige regelmaat trekken politici de loyaliteit van hun ambtenaren in twijfel. Een voorbeeld is de aanvaring van minister Donner van Justitie met twee gevangenisdirecteuren vorig jaar. Los van de vraag of de loyaliteit onder ambtenaren daadwerkelijk in het geding is, dringt zich een andere vraag op. Zijn bestuurders wel gebaat bij vergaande ambtelijke loyaliteit? In dit artikel wordt deze tweede vraag toegespitst op beleidsadviseurs. Bij dit type ambtenaren blijkt sprake te zijn van een spanningsveld tussen de ambtelijke loyaliteit enerzijds en de kwaliteit van de beleidsadvisering anderzijds. Komen zij in een loyaliteitsconflict terecht, dan hebben ze, zo zal ik uiteenzetten, drie opties. Maar beter is het dat zij voorkomen in een dergelijke situatie terecht te komen. Daarom wordt aan het slot van dit artikel betoogd hoe zij met dit spanningsveld zouden moeten omgegaan.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.