Bestuurskunde

Artikel

Publieke verantwoording en raden van toezicht

Auteurs Martin Abbink
Auteursinformatie

Martin Abbink
M.A. Abbink RE RA is als projectleider werkzaam bij de Algemene Rekenkamer.
  • Samenvatting

      In recent ontwikkelde governance-codes spelen raden van toezicht een sleutelrol. De codes ontberen nog enkele wezenlijke zaken zoals de wijze waarop raden van toezicht de publieke belangen kunnen behartigen; het conflict tussen de controletaak en de adviestaak; en de gewenste mate van betrouwbaarheid als product van een raad van toezicht. Bekend en hardnekkig probleem rondom de raden van toezicht bij publieke instellingen is het ontbreken van een duidelijke eigenaar, aan wie de organisatie en de raad van toezicht verantwoording verschuldigd is. Noemenswaardig is de uitwerking waarbij stakeholders via een intermediaire raad de eigenaarsrol vervullen. Een professionele verantwoording van de raad van toezicht kan goed op deze zaken ingaan.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.