Beleid en Maatschappij

Artikel

Particulier initiatief en overheid in historisch perspectief

Trefwoorden private initiatives, the Netherlands, pillarization, history, civil society
Auteurs Dr. Marcel Hoogenboom
Auteursinformatie

Dr. Marcel Hoogenboom
Marcel Hoogenboom is universitair docent algemene sociale wetenschappen, Universiteit Utrecht. Correspondentiegegevens: Dr. M.J.M. Hoogenboom, Universiteit Utrecht, faculteit Sociale Wetenschappen, Heidelberglaan 2, 3584 CS Utrecht, m.j.m.hoogenboom@uu.nl.
  • Samenvatting

      The central question in this article is whether the relationship between the current citizen’s initiatives and government in the Netherlands shows similarities to the relationship between their predecessors (usually denoted as ‘private initiatives’) and government in the past, and more specifically in the time of pillarization. In the article it is claimed that in the time of pillarization – the period between around 1900 and 1970, when Dutch society was characterized by vertical social divisions along denominational (religious) and ideological lines – private initiatives and Dutch government developed a peculiar symbiotic relationship. In this period, on the one hand the pillarized private initiatives, as a matter of course, expected a large degree of autonomy but at the same time all sorts of support from Dutch government when administering various public tasks. On the other hand, Dutch government took for granted that the pillarized private initiatives highly contributed to the initiation and administration of these public tasks. Since the disintegration of the pillars in 1970s Dutch government has been searching for new ways to relate to the old and new private initiatives, and vice versa. Yet in this search both government and private initiatives still seem driven by the old ‘reflexes’ of pillarization.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.