Beleid en Maatschappij

Redactioneel

Inleiding

Auteurs Jan Willem Duyvendak en Monique Stavenuiter
Auteursinformatie

Jan Willem Duyvendak
Jan Willem Duyvendak is hoogleraar algemene sociologie aan de Universiteit van Amsterdam en mede-auteur van het boek Working Fathers, Caring Men, Den Haag/Utrecht: Ministerie SZW/Verwey-Jonker Instituut. Correspondentieadres: UvA – afdeling sociologie en antropologie, Oudezijds Achterburgwal 185, 1012 DK Amsterdam, duyvendak@uva.nl

Monique Stavenuiter
Monique Stavenuiter is werkzaam als hoofd van de onderzoeksgroep Maatschappelijke Participatie bij het Verwey-Jonker Instituut te Utrecht en mede-auteur van het boek Working Fathers, Caring Men, Den Haag/Utrecht: Ministerie SZW/Verwey-Jonker Instituut.
  • Samenvatting

      In recent decades, an increasing number of European women have taken up paid employment, but there has been no equivalent rise in the proportion of care tasks assumed by men. The distribution of care tasks between the sexes in household and family life is unbalanced. This article show the strategies of households to diminish time spend on household and caring tasks. A complete outsourcing of caring tasks is not possible (it would lead to de-familiarisation) and redistribution of these tasks remain a necessity. This article also shows that the present distribution of care tasks between the sexes is capable of change. The purpose of this change is not an exactly equal distribution of tasks between man and woman, but a situation where both sexes are in principle able to carry out any household and family care tasks, i.e. where men can perform the so-called 'feminine' care tasks and women the 'masculine' tasks. We describe this process as degenderfication of household and caring tasks.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.