Res Publica

Article

Politicologen in het Vlaamse televisienieuws: wetenschappers of commentatoren?

Trefwoorden scientists, media, news sources, television news, experts
Auteurs Julie Sevenans en Stefaan Walgrave
Auteursinformatie

Julie Sevenans
Julie Sevenans is als doctoraatsstudent verbonden aan onderzoeksgroep M2P (Media, Movements and Politics) van de Universiteit Antwerpen. Haar onderzoeksinteresse gaat uit naar politiek en media.

Stefaan Walgrave
Stefaan Walgrave is als hoogleraar verbonden aan onderzoeksgroep M2P (Media, Movements and Politics) van de Universiteit Antwerpen. Zijn onderzoeksinteresse gaat uit naar politiek, media en sociale bewegingen.
  • Samenvatting

      This paper studies how scientists appear as news sources in Flemish television news. The focus lies on (1) which political scientists serve as news source, (2) how they are portrayed, and (3) whether their appearances in the news differ from those of scientists from other disciplines. By means of a content analysis over a three-year period (July 2011 – June 2014), the paper shows that political scientists mainly appear in the news to comment upon topical events. Items featuring scientists from other disciplines – other human sciences and especially natural sciences – are more often related to scientific research. Political scientists use other arguments than natural scientists, whose contributions contain less own opinions, and more concrete data and figures, and human scientists (including political scientists) are less often interviewed in a research environment. In the concluding section, the potential consequences of these media appearances for political science as a discipline are discussed.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.