Rp_0486-4700_2018_060_004_covr
Rss

Res Publica

Over dit tijdschrift  

Meld u zich hier aan voor de attendering op dit tijdschrift zodat u direct een mail ontvangt als er een nieuw digitaal nummer is verschenen en u de artikelen online kunt lezen.

Aflevering 4, 2010 Alle samenvattingen uitklappen
Article

Access_open Anticipatie en reactie

Hoe en wanneer bestaande partijen voorstellen overnemen van nieuwe partijen

Trefwoorden new political parties, party positions, Dutch politics, party strategy, party behaviour
Auteurs Simon Otjes
SamenvattingAuteursinformatie

    Downs (1957) has proposed that new political parties may be formed in order to change the policy positions of established parties. Rather than seeking to implement their own manifestos directly from government office, some new parties may seek to influence the manifestos of established parties in order to see their policy goals realized. While the notion is old, it has not been studied extensively. This paper seeks to find out under what conditions established parties take over policy positions specific to new parties. It looks at two points in time when an established party can do so: in anticipation, i.e., before a new party enters parliament, and in reaction, i.e., after a new party has entered parliament. To this end, the paper will study the anticipatory behaviour and reactions of all established parties to all new parties entering the Dutch political system since 1946.


Simon Otjes
Simon Otjes (1984) is promovendus bij het Instituut Politieke Wetenschap van de Universiteit Leiden. Zijn promotie-onderzoek betreft het effect van nieuwe politieke partijen op bestaande politieke partijen. Zijn onderzoeksinteresse gaat uit naar partijposities, partijsystemen en parlementair gedrag.
Article

Access_open Bepalende factoren voor een succesvolle bevoegdheidsoverdracht

Een analyse van de overheveling van landbouw naar het Vlaams Gewest n.a.v. de vijfde staatshervorming

Auteurs Dieter Vanhee en Annie Hondeghem
SamenvattingAuteursinformatie

    This paper analyzes the way the Flemish administration dealt with the competence transfer in the field of agriculture it experienced in 2001-2002. The main research question goes as follows: “Which factors have an impact on a successful competence transfer in the context of a state reform”. This research shows that the decision-making process has a negative impact on that success because of the difficulties the administration experiences with the translation of the vague political compromises in the law. On the other hand, there is evidence that the change management willingness and capacity of the ‘receiving’ Flemish and ‘losing’ federal administration have a positive influence on that success.


Dieter Vanhee
Dieter Vanhee (1981) is Licentiaat Politieke Wetenschappen (K.U.Leuven) en Master in de Beleidseconomie (K.U.Leuven). Hij werkt sinds 2008 als wetenschappelijk medewerker aan het Instituut voor de Overheid, een onderzoekseenheid van de K.U.Leuven. Daar werkt hij aan het project ‘Impact van de staatshervorming op de Vlaamse administratie (2007-2011)’. Dit onderzoeksproject kadert in een onderzoeksprogramma van het Steunpunt Bestuurlijke Organisatie Vlaanderen (SBOV).

Annie Hondeghem
Annie Hondeghem (1960) is hoogleraar aan het Instituut voor de Overheid (Faculteit Sociale Wetenschappen, K.U.Leuven). Ze is verantwoordelijk voor de permanente vorming van het Instituut voor de Overheid, ze coördineert de Leuvense afdeling van het Steunpunt Bestuurlijke Organisatie Vlaanderen en is programmadirecteur van het postgraduaat diversiteitsmanagement. Haar onderzoeksdomeinen zijn: personeelsmanagement bij de overheid, veranderingsmanagement en beleid inzake gelijke kansen.
Article

Access_open Kabinetten als spil en het begijnhof voor de ambtenaren?

Een vergelijkende analyse van de beleidsinteracties van kabinetsmedewerkers en ambtenaren in de Vlaamse beleidsvorming

Trefwoorden ministerial cabinets, political advisers, policy-making, civil servants, interactions, communication patterns
Auteurs Diederik Vancoppenolle en Marleen Brans
SamenvattingAuteursinformatie

    The Belgian politico-administrative relationship is known for its large ministerial cabinets who operate as interfaces between ministers and civil servants. According to Dierickx & Majersdorf (1994) ministerial cabinets are the central nodes in the Belgian policy-making networks, reducing the policy role of civil servants and shielding them from all relevant policy-making interactions. They found that pressure groups hardly ever turned to civil servants and stated that civil servants lived in an administrative beguinage. This article tests whether the conclusions of Dierickx & Majersdorf (1994) are still valid. Next, it seeks to explore the policy-making interactions of both actors in a more detailed way, since Dierickx & Majersdorf (1994) only measured the frequency of their contacts, not the direction, goal and/or content of the interactions. Based on a unique written survey-research among top civil servants and ministerial advisers, we discuss the role differences with regard to their interactions in four ‘arenas’


Diederik Vancoppenolle
Diederik Vancoppenolle (1975) is als doctor-assistent verbonden aan de vakgroep Bestuur & Beleid van het departement Handelswetenschappen en Bestuurskunde van de Hogeschool Gent. Hij verricht onderzoek naar de rol van diverse actoren (ambtenaren, kabinetsmedewerkers, belangengroepen) in de beleidsvorming en naar de bestuurlijke organisatie van de welzijnssector in Vlaanderen. Hij doceert de vakken Practicum Beleidskunde, Centrale Besturen, Welzijnsbeleid.

Marleen Brans
Marleen Brans (1965) is als hoofddocent verbonden aan het Instituut voor de Overheid van de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Katholieke Universiteit Leuven. Haar onderzoek handelt over de professionalisering en vermaatschappelijking van beleidsvoering.
Essay

Access_open De maakbare partijendemocratie?

Over de (grond)wettelijke regulering van politieke partijen

Auteurs Ingrid van Biezen
Auteursinformatie

Ingrid van Biezen
Ingrid van Biezen (1969) is sinds 2009 hoogleraar Vergelijkende Politicologie aan de Universiteit Leiden.
Symposium

Access_open Promoveren / doctoreren in de Lage Landen

Auteurs Laure Michon, Marjolein Meijer, Sandra Groeneveld e.a.
Auteursinformatie

Laure Michon
Laure Michon (1979) heeft politicologie gestudeerd aan de Universiteit van Amsterdam en het Institut d’Etudes Politiques van Lyon. Zij heeft een jaar aan het European University Institute te Florence doorgebracht en was tussen 2006 en 2010 verbonden aan het IMES in Amsterdam voor een promotieonderzoek over de positie van etnische minderheden in de lokale politiek, met een vergelijking tussen Amsterdam en Parijs. Zij hoopt begin 2011 te promoveren.

Marjolein Meijer
Marjolein Meijer (1977) studeerde zowel Beleid- en Organisatiewetenschappen als Politicologie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Na haar studietijd was zij korte tijd ambtenaar aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en consultant bij het COT, een adviesbureau op het gebied van crisismanagement en -communicatie. Vanaf 2006 is zij als doctoraatsstudent verbonden aan de onderzoeksgroep Europese en Internationale Politiek, en werkzaam als mandaatassistent (AAP) aan het departement Politieke Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen. Haar promotieonderzoek handelt over de relatie tussen regering en parlement in geval van verdragshervormingen in de Europese Unie. Zij hoopt in 2011 te promoveren.

Sandra Groeneveld
Sandra Groeneveld (1972) is universitair docent bestuurskunde aan de EUR en zakelijk directeur van NIG. Sandra geeft onderwijs in kwantitatieve methoden en technieken van onderzoek en HRM. Haar onderzoek is gericht op vraagstukken rond arbeid, organisatie en management in de publieke sector, in het bijzonder diversiteit.

Walter Kickert
Walter Kickert is hoogleraar bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en wetenschappelijk directeur van NIG. Zijn interesse gaat uit naar publiek management en organisatie, en overheidshervormingen in internationaal vergelijkend perspectief.

Robbert Maseland
Robbert Maseland (1975) is als universitair docent verbonden aan de faculteit economie & bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn voornaamste interesses liggen op het gebied van culturele & politieke economie en ontwikkelingsprocessen.

André van Hoorn
André van Hoorn (1976) is als universitair docent verbonden aan de faculteit economie & bedrijfskunde van de Rijksuniversiteit Groningen. Zijn onderzoeksinteresses betreffen onder andere de comparatieve studie van geluk en subjectief welzijn, van cultuur en (in)formele instituties, en van economische groei en innovatie.
Research Note

Access_open Parlementsleden als (on)gelijke concurrenten voor media-aandacht

Auteurs Peter Van Aelst, Adam Shehata en Arjen Van Dalen
Auteursinformatie

Peter Van Aelst
Peter Van Aelst (1974) is verbonden aan het Instituut Politieke Wetenschappen van de Universiteit Leiden. Zijn onderwijs en onderzoek situeren zich in het domein van de politieke communicatie en politieke psychologie. Hij publiceerde recent in verschillende tijdschriften waaronder Political Communication, International Journal of Press/politics en Acta Politica.

Adam Shehata
Adam Shehata (1981) is docent Media en Communicatie aan de Mid Sweden University.

Arjen Van Dalen
Arjen van Dalen (1980) is doctoraatsstudent aan het Departement Politieke Wetenschappen en Bestuurskunde van de University of South Denmark.
Research Note

Access_open Besmettelijke partijen

Anti-immigratiepartijen en hun effect op de immigratiestandpunten van andere partijen

Auteurs Joost van Spanje
Auteursinformatie

Joost van Spanje
Joost van Spanje (1977) zal vanaf 1 april 2011 als universitair docent verbonden zijn aan de Amsterdam School of Communication Research (ASCoR) van de Universiteit van Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in politiek gedrag, verkiezingsstudies en politieke communicatie en publiceerde in tijdschriften als European Union Politics, West European Politics en European Journal of Political Research. Zijn proefschrift over cordons sanitaires in 15 West-Europese landen werd bekroond met de Jaarprijs Politicologie 2010.