Res Publica

Article

De verschillende electorale aanhang van het Vlaams Blok in de Antwerpse gemeenten

Het inktvlekmodel en de vraag- en aanbodtheorieën over extreem-rechts

Auteurs Teun Pauwels
Auteursinformatie

Teun Pauwels
Onderzoeksmedewerker aan het Departement Politieke Wetenschappen, Universiteit Antwerpen.
  • Samenvatting

      In this article we explained the differential electoral appeal of the extreme right in the municipalities of Antwerp. The electoral geography of the Vlaams Blok demonstrated that the further one lives from the city of Antwerp, the less likely one is to vote for the extreme right. This phenomenon was explained trough a specific urbanization pattern and the so called contamination hypothesis. We also found that the presence of migrants and the unemployment rate had a significant correlation with the score of the VB. This helped to understand why some municipalities were characterized by a long distance from the city and yet a high score for the VB. The supply side of the VB was also analyzed. This revealed that the proportion of preferential votes for the VB correlated highly with the electoral score of the VB in the municipalities of Antwerp.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.