Res Publica

Article

Voor gemeente en lokaal belang?

De verwevenheid van het lokale en regionale niveau in Brussel via de cumulatie van mandaten (1989-2004)

Auteurs Joost Vaesen
Auteursinformatie

Joost Vaesen
Wetenschappelijk medewerker, Vakgroep Geschiedenis, Vrije Universiteit Brussel.
  • Samenvatting

      The relationship in political terms between the Brussels Capital Region and the Brussels communes is characterized by the cumulation of mandates. On average 68% of the members of the Brussels Regional Parliament simultaneously held an office in one of the 19 communes. At the regional elections of 2004 even twelve of the 19 mayors were directly elected into the Brussels Parliament. This feature of intertwining mandates was mainly valid for the French liberal party, the FDF and the Frenchspeaking Christian-Democrates. In this manner not only did the Brussels communes have access to the Parliament but to the Brussels Regional Executive as well. The cumulation of mandates is though but one example of the intertwining of the Brussels Capital Region and its communes.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.