Res Publica

Article

Het Europese beleid in de Belgische federatie

Standpuntbepaling en vertegenwoordiging van de Belgische belangen

Auteurs Peter Bursens
Auteursinformatie

Peter Bursens
Docent aan het Departement Politieke Wetenschappen van de Universiteit Antwerpen.
  • Samenvatting

      In this article we examine the organisation of European policy-making in Belgium. The core question is whether the federal level is hollowing out in favour of the regional level, with respect to European preference formation and interest representation. From a theoretical point of view, it tests the propositions of liberal intergovernmentalism and multi-level governance in two critical cases: environmental policy and the European Convention. The article concludes that neither of the approaches is able to fully understand the complex system of joint preference formation that takes place in Belgium and that they would both benefit from incorporating historical institutionalist insights.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.