Res Publica

Article

Werkloze jongeren: links, rechts of apathisch?

Een onderzoek naar de invloed van werkloosheid op de politieke en maatschappelijke opvattingen van jongeren

Auteurs Hans De Witte

Hans De Witte
  • Samenvatting

      Our review of the literature shows that only a minority of youngsters shifts to a more extreme (leftist or rightist) political position because of their experience with unemployment. Unemployment deepens the political apathy of the majority of the youngsters. Unemployment isolates youngsters, so they cannot develop any involvement in polities. The"learned-helplessness" experience of unemployment also contributes to their political apathy. In 1985, 536 employed and 220 unemployed were surveyed on their political, socio-economical and religious attitudes, and their voting behaviour. Because the majority of the respondents were militants of the Christian Labour Movement, we expected the unemployed to shift to the left, rather than to become politically apathetic. The results confirm this hypothesis: the unemployed described themselves as "center left", were more radical on socio-economical issues and favored a more leftist vote that the employed. Surprisingly, the unemployed were also more sceptical about religion and more permissive in sexual ethics.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.