Res Publica

Article

Psychologische aspecten van gepersonaliseerde verkiezingen

Perceptie van de persoonlijkheid van de kandidaten en de invloed ervan op het stemgedrag

Auteurs Hans De Witte en Leo Lagrou

Hans De Witte

Leo Lagrou
  • Samenvatting

      This study investigates bath the relationship between evaluation of personality traits of party-leaders and party identification, and the evaluation of personality traits as a determinant of voting behaviour. One month before the Belgian national elections of November 81 201 voters evaluate personality traits of four welt known leaders of the main Flemish political parties. Factor analysis indicated three main dimensions in the evaluation of personality traits of politicians: reliability, expertness and self-control. The personality profiles of every party-leader were quite similar when comparing the profiles of groups of subjects with different party preferences. However, subjects who identificated with a certain party rated the party-leader of this party more favorable on all personality traits than did subjects who identificated with another party. These discrepancies in favorableness were rather small for expertness and selfcontrol, but big for reliability and attractiveness. Analysing determinants of voting behaviour we differentiated four types of voters. Convinced voters were determined mainly by party preference and political views. Policyoriented and routine-voters taak into account in the first instance their political views and secondly their party preference. Personality traits of party-leaders functioned as the main determinant only for the voting behaviour of our indifferent subjects. Between these personality traits, mainly the evaluation of expertness had predictive power.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.