Bestuurskunde

Article

Goed digitaal bestuur als organisatieverandering

Kwalitatief onderzoek naar de voorwaarden om goed digitaal bestuur te borgen

Trefwoorden good digital governance, digital transformation, public sector, organizational change
Auteurs Fleur Stalenhoef en Erna Ruijer
DOI
Auteursinformatie

Fleur Stalenhoef
E.F. Stalenhoef, BSc is student aan de Research Master in Public Administration and Organisational Science aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast is zij werkzaam als junior onderzoeker en projectmanager bij de Datawerkplaats, een samenwerkingsverband tussen lokale en regionale overheden en de Universiteit Utrecht.

Erna Ruijer
Dr. H.J.M. Ruijer is assistant professor aan de Universiteit Utrecht, departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap.
  • Samenvatting

      Increasing digitalization calls for good digital governance, with responsible digitalization by the government and serving public values at its core. Therefore, frameworks in the form of ethical digital codes with principles and values have recently been developed. However, frameworks do not automatically lead to better behaviour, because good digital governance needs to be embedded in the organization and work processes. This research focuses on safeguarding good digital governance as an organizational change in which civil servants, managers and politicians play a crucial role. Based on a qualitative case study, conditions for safeguarding good digital governance are identified on the short, medium and long term. This study emphasises that both bottom-up and top-down approaches and cooperation between public servants, managers and politicians are necessary for safeguarding good digital governance.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.