Bestuurs­wetenschappen

Article

Het succes van lokale nieuwkomers. Een verkenning naar het ontstaan en de succesfactoren van nieuwe lokale politieke partijen

Auteurs Julien van Ostaaijen, Milou Peeters en Sander Jennissen
DOI
Auteursinformatie

Julien van Ostaaijen
Dr. J.J.C. van Ostaaijen is als lector Recht en Veiligheid verbonden aan Avans Hogeschool in Den Bosch en als universitair docent Bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg.

Milou Peeters
M. Peeters BSc is masterstudent Management van de Publieke Sector aan de Universiteit Leiden. Ook doet ze als student-assistent bij de Universiteit Maastricht onderzoek naar de controlefunctie van gemeenteraden. Zij deed een bachelor Bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg.

Sander Jennissen
S. Jennissen BSc is masterstudent Management van de Publieke Sector aan de Universiteit Leiden. Hij deed een bachelor Bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg.
  • Samenvatting

      In this study, the authors analyse the development of the 46 Dutch local parties that received at least ten per cent of the vote in the 2014 municipal elections as a new party. The aim is to determine which factors are most relevant to the successful entry and survival of this group of parties. To this end, they conduct interviews with leaders of these parties, but also, for comparison, with the leaders of parties who failed to win a seat. An important common feature of the most successful local parties is that they express dissatisfaction with local politics in an appealing way and offer voters perspective. They do this by putting people on the list who are known in the small communities and who are actively involved. The following factors are present in varying compositions among the parties that even exceeded their election victory four years later: unity in the party or at least no ‘hassle’ visible to society, visible and appealing to residents, having clearly achieved something and being able to transmit that to society. Most founders of the most successful newcomers were previously politically active for a local branch of a political party. It is also striking that three quarters of the most successful newcomers come from municipalities with a maximum of 40,000 inhabitants.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.