Zoekresultaat: 12 artikelen

x
Thema-artikel

Biopolitieke macht en de vrijheid van de burger

Hoe de politieke democratie op het spel staat in en na het coronabeleid

Tijdschrift Bestuurskunde, Aflevering 3 2021
Trefwoorden power, negative freedom, positive freedom, COVID-19, political democracy
Auteurs Henk den Uijl en Paul Frissen
SamenvattingAuteursinformatie

    In this political philosophy article we contribute to the question whether the covid-measures of the state fundamentally change the relation between state and society. One the one hand, we seek to explain this from the perspective of different forms of power government applies. On the other hand, we seek to understand the nature of freedom and the legitimation to restrict freedom. We notice in contemporary administration a habitus that is extremely ambivalent. On the one side, freedom is perceived as not being restrained to do, say or think whatever one wants (negative freedom). On the other hand, we notice that this freedom is not entrusted to civilians (or civilians do not entrust it to themselves), but is materialized, in great detail, by government itself. Although a pandemic may legitimize extraordinary measures, we argue that, for the sake of the future of our political democracy, the state and its administration needs to develop more self-consciousness regarding the forms of power it applies. Also, it needs to be accountable to what extent it values freedom.


Henk den Uijl
H. den Uijl MA is onderzoeker aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) in Den Haag en doctoraal kandidaat aan de Vrije Universiteit Amsterdam, faculteit der geesteswetenschappen, afdeling filosofie. Hij verricht onderzoek en doceert op het snijvlak van filosofie, bestuurs- en organisatiekunde. Hij is lid van de raad van toezicht van de JP van den Bent stichting, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking.

Paul Frissen
Prof. dr. P.H.A. Frissen is decaan en bestuursvoorzitter van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) in Den Haag en hoogleraar Bestuurskunde aan Tilburg University. Hij doceert, verricht onderzoek en adviseert op het terrein van bestuurskunde en politieke filosofie. Hij is voorzitter van de raad van toezicht van Dichterbij, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking.

    Reflection and debate initiates academically inspired discussions on issues that are on the current policy agenda.


Prof. dr. Paul Frissen
Prof. dr. Paul Frissen is decaan en bestuursvoorzitter van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur in Den Haag en hoogleraar bestuurskunde aan de Tilburg University. Zijn laatste boek is Het geheim van de laatste staat. Kritiek van de transparantie. Amsterdam: Boom 2016.
Artikel

Taptoe: de echte helden van de terugtocht

Tijdschrift Bestuurskunde, Aflevering 3 2014
Trefwoorden administrative history, central government, retreat of the state, citizen initiatives
Auteurs Prof. dr. Paul Frissen
SamenvattingAuteursinformatie

    This paper draws some lessons, expected and unexpected, from the different contributions in this special issue on the retreating state. The special issue has shown that the retreat of the retreat of the state is a paradoxical and unequivocal development. The retreat of the state is also accompanied by active forms of central management and policy initiatives. Wider developments in the economy and international politics demonstrate that the state is not, as has often been suggested, obsolete. Disregarding this, however, many citizens are actively involved in shaping a new form of participative society.


Prof. dr. Paul Frissen
Prof. dr. P.H.F. Frissen is bestuursvoorzitter en decaan Nederlandse School voor Openbaar Bestuur, hoogleraar bestuurskunde Universiteit van Tilburg en lid van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling.
Artikel

Het organiseren van de terugtocht: voorbereidende beschietingen

Tijdschrift Bestuurskunde, Aflevering 3 2014
Trefwoorden administrative history, central government, retreat of the state, decentralization, framing
Auteurs Dr. Thomas Schillemans en Prof. dr. Paul Frissen
SamenvattingAuteursinformatie

    The state has been expanding throughout the twentieth century but now seems to be in retreat. This special issue addresses the question how central governments can organize their retreats. It is a theme with a double-sided focus. On the one hand, we will offer an empirical and theoretical state of the art of the ‘state of the state’. On the other hand, this special issue will thematise how a retreat of the state can be organized in a proper way. The special issue consists of eight different articles; some more theoretical and normative and others clearly empirical. Together the articles provide a colourful overview of the state of the Dutch state in the early 21st Century.


Dr. Thomas Schillemans
Dr. T. Schillemans is universitair docent bestuurskunde aan de Universiteit Utrecht.

Prof. dr. Paul Frissen
Prof. dr. P.H.F. Frissen is bestuursvoorzitter en decaan Nederlandse School voor Openbaar Bestuur, hoogleraar bestuurskunde Universiteit van Tilburg en lid van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling.
Diversen

Fortuyns tragische erfenis

Tijdschrift Beleid en Maatschappij, Aflevering 2 2012
Auteurs Prof. dr. Paul Frissen
Auteursinformatie

Prof. dr. Paul Frissen
Paul Frissen is decaan en bestuursvoorzitter van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur, hoogleraar bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg en lid van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling. Correspondentiegegevens: Prof. dr. P.H.A Frissen, NSOB, Lange Voorhout 17, 2514 EB Den Haag. Frissen@nsob.nl.
Symposium

Populisme: zegen of vloek?

Tijdschrift Res Publica, Aflevering 2 2011
Auteurs Jack de Vries, Paul Frissen, Herman Lelieveldt e.a.
Auteursinformatie

Jack de Vries
Jack de Vries is eigenaar van ‘Jack de Vries Communicatie Advies’. Voorheen was hij campagneleider van het CDA en staatssecretaris van Defensie.

Paul Frissen
Paul Frissen is hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg. Hij is tevens decaan en bestuursvoorzitter van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) te Den Haag en lid van het adviesorgaan Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO). Zijn recentste boek is getiteld Gevaar verplicht. Over de noodzaak van aristocratische politiek.

Herman Lelieveldt
Roosevelt Academy, Middelburg.

Marco Pastors
Marco Pastors is organisatieadviseur en raadslid voor Leefbaar Rotterdam. Tussen 2002 en 2005 was hij voor die partij wethouder ruimtelijke ordening en volkshuisvesting.

Julien van Ostaaijen
Julien van Ostaaijen werkt als onderzoeker aan de Tilburgse School voor Politiek en Bestuur (TSPB), verbonden aan de Universiteit van Tilburg. Zijn onderzoek heeft met name betrekking op lokaal bestuur. In 2010 verscheen zijn proefschrift Aversion and Accommodation. Political Change and Urban Regime Analysis in Dutch Local Government: Rotterdam: 1998-2008.

Rinus van Schendelen
Rinus van Schendelen is emeritus hoogleraar Politicologie aan Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn meest recente boek is More Machiavelli in Brussels: the Art of Lobbying the EU.

P.H.A. Frissen
Paul Frissen was van 2003 tot en met 2009 redactievoorzitter van Bestuurskunde. Hij is decaan en bestuursvoorzitter van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur in Den Haag, hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg en lid van de Raad van Maatschappelijke Ontwikkeling. Hij publiceerde in Bestuurskunde over informatisering (1994), over virtualisering en deterritorialisering (1999), over Fortuyn (2003), over andere ambtenaren (2006), over ziekenhuizen (2006), over de verzorgingsstaat (2007) en over een beschavende staat (2008). Zijn nieuwste boek is Gevaar verplicht. Over de noodzaak van aristocratische politiek (Van Gennep, Amsterdam 2009).

Paul Frissen
Prof. dr Paul Frissen is decaan van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur, hoogleraar Bestuurskunde aan de Tilburgse School voor Politiek en Bestuur van de Universiteit van Tilburg en lid van het adviesorgaan Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling in Nederland.

Paul Frissen
Prof. dr P.H.A. Frissen is decaan van de NSOB in Den Haag en hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg en lid van de RMO.
Artikel

Meervoudigheid ervaren

Vraaggesprek met Martin van Rijn

Tijdschrift Bestuurskunde, Aflevering 3 2006
Auteurs Martijn van der Steen en Paul Frissen
Auteursinformatie

Martijn van der Steen
Drs Martijn van der Steen is als promovendus en adviseur verbonden aan de NSOB.

Paul Frissen
Prof. dr Paul Frissen is hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg, decaan van de NSOB, en lid van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO).
Artikel

Andere ambtenaren of en hoe andere ambtenaren ontstaan

Tijdschrift Bestuurskunde, Aflevering 3 2006
Auteurs Mirko Noordegraaf, Martijn van der Steen en Paul Frissen
Auteursinformatie

Mirko Noordegraaf
Dr Mirko Noordegraaf is als bestuurswetenschapper verbonden aan de Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap (USBO) van de Universiteit Utrecht.

Martijn van der Steen
Drs Martijn van der Steen is als promovendus en adviseur verbonden aan de NSOB.

Paul Frissen
Prof. dr Paul Frissen is hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg, decaan van de NSOB, en lid van de Raad voor Maatschappelijke Ontwikkeling (RMO).
Artikel

Het ziekenhuis als maatschappelijke onderneming

Tijdschrift Bestuurskunde, Aflevering 2 2006
Auteurs Wim van der Meeren en Paul Frissen
Auteursinformatie

Wim van der Meeren
Drs. Wim van der Meeren is lid van de Raad van Bestuur van het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg en lid van het bestuur van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

Paul Frissen
Prof. dr. Paul Frissen is hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit van Tilburg, decaan van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur in Den Haag en lid van de Raad van Toezicht van het Atrium Medisch Centrum in Heerlen.
Interface Showing Amount
U kunt door de volledige tekst zoeken naar alle artikelen door uw zoekterm in het zoekveld in te vullen. Als u op de knop 'Zoek' heeft geklikt komt u op de zoekresultatenpagina met filters, die u helpen om snel bij het door u gezochte artikel te komen. Er zijn op dit moment twee filters: rubriek en jaar.