Bestuurs­wetenschappen

Article

Lokale en niet-lokale raadsleden: verschillen en overeenkomsten in stijl en focus van representatie

Auteurs Bas Denters
DOI
Auteursinformatie

Bas Denters
Prof. dr. S.A.H. Denters is emeritus hoogleraar Bestuurskunde aan de Universiteit Twente, lid van de redactie en voormalig hoofdredacteur van Bestuurswetenschappen.
  • Samenvatting

      The municipal governance model in the Netherlands (as in 2000) is still based on the primacy of a representative body directly elected by the residents. In 2019, among their other duties, councillors attach the utmost importance to the representation of residents. This article focuses on whether ‘local’ councillors and ‘non-local’ councillors differ in their ideas about this important representative role of the city council. When discussing their views on the style and focus of the representation, the satisfaction of council members with the functioning of the municipal council is first discussed. Subsequently, it is also examined how much importance local and non-local councillors attach to a certain style or focus. This provides insight into the role perceptions of council members: which style and focus are important for the proper fulfilment of their representative role? In general it must be concluded that on average the differences between local and non-local councillors discussed here are relatively modest. Nevertheless, in some respects there are some differences in emphasis between the two groups of councillors. For example, it has been established that the representatives of local parties attach slightly more importance to their representative task than other council members.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.