Bestuurs­wetenschappen

Article

De democratische kwaliteit van gekozen en niet-gekozen vertegenwoordiging in gemeenten

Auteurs Dr. Hester van de Bovenkamp en Dr. Hans Vollaard
Auteursinformatie

Dr. Hester van de Bovenkamp
Dr. H.M. van de Bovenkamp is universitair hoofddocent aan het instituut Beleid & Management Gezondheidszorg (iBMG) aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Dr. Hans Vollaard
Dr. J.P. Vollaard is universitair docent Nederlandse en Europese politiek binnen het Instituut Politieke Wetenschap van de Universiteit Leiden.
  • Samenvatting

      The often gloomy analyses of democratic representation at the local level are frequently directed at the problems with parties and elections. Direct participation is not a good alternative because only certain people who are already politically active use it. However, with the help of the concept ‘representative claim’ and based on two qualitative case studies of decentralizations in the social domain, the authors show that there are other representative people besides elected politicians. These self-appointed, non-elected representatives may advocate on behalf of vulnerable groups who themselves do not have a strong voice in politics. In addition this study shows that elected representatives, like political parties and local counselors, can strengthen their representative role by: (1) cooperating better with the non-elected representatives, (2) highlighting their representational claims and the basis of these claims, and (3) strengthening their responsiveness towards their support base through authorization and other accountability structures other than elections. In this way the democratic representation in municipalities is reinforced and may be stronger than the often gloomy analyses suggest.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.