Bestuurskunde

Article

Biopolitieke macht en de vrijheid van de burger

Hoe de politieke democratie op het spel staat in en na het coronabeleid

Trefwoorden power, negative freedom, positive freedom, COVID-19, political democracy
Auteurs Henk den Uijl en Paul Frissen
DOI
Auteursinformatie

Henk den Uijl
H. den Uijl MA is onderzoeker aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) in Den Haag en doctoraal kandidaat aan de Vrije Universiteit Amsterdam, faculteit der geesteswetenschappen, afdeling filosofie. Hij verricht onderzoek en doceert op het snijvlak van filosofie, bestuurs- en organisatiekunde. Hij is lid van de raad van toezicht van de JP van den Bent stichting, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking.

Paul Frissen
Prof. dr. P.H.A. Frissen is decaan en bestuursvoorzitter van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB) in Den Haag en hoogleraar Bestuurskunde aan Tilburg University. Hij doceert, verricht onderzoek en adviseert op het terrein van bestuurskunde en politieke filosofie. Hij is voorzitter van de raad van toezicht van Dichterbij, een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking.
  • Samenvatting

      In this political philosophy article we contribute to the question whether the covid-measures of the state fundamentally change the relation between state and society. One the one hand, we seek to explain this from the perspective of different forms of power government applies. On the other hand, we seek to understand the nature of freedom and the legitimation to restrict freedom. We notice in contemporary administration a habitus that is extremely ambivalent. On the one side, freedom is perceived as not being restrained to do, say or think whatever one wants (negative freedom). On the other hand, we notice that this freedom is not entrusted to civilians (or civilians do not entrust it to themselves), but is materialized, in great detail, by government itself. Although a pandemic may legitimize extraordinary measures, we argue that, for the sake of the future of our political democracy, the state and its administration needs to develop more self-consciousness regarding the forms of power it applies. Also, it needs to be accountable to what extent it values freedom.

Om de rest van dit artikel te lezen moet u inloggenHeeft u een registratiecode ontvangen maar nog geen toegang? Activeer dan hier uw code.

Weet u uw wachtwoord niet meer? Nieuw wachtwoord aanvragen.

Toegang tot dit losse artikel kopen

Voor een vast bedrag van € 17,50 (excl. btw) koopt u 24 uur online toegang tot dit artikel. Met deze 24 uur toegang kunt u een artikel online raadplegen en in PDF downloaden en printen.
Per mail ontvangt u een activatiecode waarmee u 24 uur toegang tot het artikel kunt activeren.

24 uur toegang € 17,50 (excl. btw)

Uw aankoop activeren

Heeft u een activatiecode, dan kun u uw product hier activeren.