DOI: 10.5553//BenM138900692022049004005

Beleid en MaatschappijAccess_open

Boekensignalement

Introductie op de dubbelrecensie over wonen

Auteurs
DOI
Toon PDF Toon volledige grootte
Samenvatting Auteursinformatie Statistiek Citeerwijze
Dit artikel is keer geraadpleegd.
Dit artikel is 0 keer gedownload.
Aanbevolen citeerwijze bij dit artikel
Nanke Verloo. (2022). Introductie op de dubbelrecensie over wonen. Beleid en Maatschappij (49) 4, 335-335.

    In this feature authors review recently published books on subjects of interest to readers of Beleid en Maatschappij.

Dit artikel wordt geciteerd in

      Te midden van de vele crisissituaties die ons land vandaag de dag kent is de wooncrisis een heel bijzondere. Ten eerste omdat het mensen raakt in hun alledaagse leven. Vraag maar eens aan iemand zonder woning hoe moeilijk het is om een baan te vinden zonder adres. Praat eens met jonge mensen die hun kinderwens uitstellen totdat ze een woning hebben met op z’n minst één aparte slaapruimte. Kijk naar statushouders met ambitie die vastzitten in centra ver weg gelegen van school of werkgelegenheid. Ouderen die de trap niet meer op kunnen, maar hun grote huis met vaste huurprijs niet kunnen verruilen voor een kleinere betaalbare gelijkvloerse woning. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Ten tweede is de wooncrisis zo bijzonder omdat legio wetenschappers, politici en beleidsmakers het al decennia zagen aankomen. Dat maakt de situatie alleen maar schrijnender.

      In deze dubbelrecensie geen eenduidige oplossingen, maar wel een boek dat de politieke keuzes achter de wooncrisis blootlegt, namelijk Uitgewoond van ons redactielid Cody Hochstenbach, en het boek Operatie Wooncoöperatie van Arie Lengkeek en Peter Kuenzli, dat met interessante en hoopgevende alternatieven komt. De recensies zijn een aanrader voor de lezer met weinig tijd, maar wel met interesse voor het onderwerp, want beide recensenten leggen in weinig woorden de essentie van de boeken uit. Dus voor iedereen die de wooncrisis wil begrijpen en na wil denken over alternatieven.


Print dit artikel